Samtalsscenen fredag 3 juni

Datum:

Tid:

Plats: Sergels torg

Programledare Fritte Fritzon möter forskare, experter och intressanta personer som samtalar kring olika perspektiv av miljö och klimatfrågor. Vid scenen finns Greenroom där du kan träffa och prata med stadens representanter om hållbarhetsarbetet i Stockholms stad.

Hållbar arkitektur och infrastruktur

12.00–12.45
De flesta av oss bor i städer men hur ska de egentligen utformas för att klara framtidens miljö- och klimatutmaningar?

Lyssna på ett samtal med personer som planerar framtidens Stockholm: Rahel Belatchew, chefsarkitekt Belatchew, Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH och vd för Spacescape, Placetoplan och Stockholms stads stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.

Rahel Belatchew, chefsarkitekt Belatchew , Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH och Vd för Spacescape. Foto: Jenny Öhman(Rahel Belatchew)
Anette Scheibe Lorentzi, Stockholms stads stadsbyggnadsdirektör.

Så här jobbar Stockholms stad med miljö- och klimatfrågorna

13.00–13.30
Visst kan en stad göra skillnad. Stockholm har banat väg med höga ambitioner och innovationskraft. Hör berättelsen om hur Stockholm har arbetat med miljö och klimat och vad som väntar framöver. Medverkar från miljöförvaltningen gör Anna Hadenius, miljödirektör, Örjan Lönngren, senior rådgivare energi och klimat och Ulrika Kvartoft Kruså, miljöutredare.

Anna Hadenius, Förvaltningsdirektör miljöförvaltningen, Örjan Lönngren, Senior rådgivare energi och klimat miljöförvaltningen. Foto: Johan Ponten(Örjan Lönngren)
Ulrika Kvartoft Kruså, miljöutredare miljöförvaltningen.

In English: Digital cities: Cooling down Stockholm

14.00–14.45
Due to climate change, heat events and rising temperatures will have a big impact on the health of inhabitants in urban areas even in Stockholm. The urban green infrastructure, nearby forests, parks and trees in the streets can, apart from adding recreational values, also significantly reduce temperatures in public space. How can digital technologies and models help increase the understanding of such effects, and develop knowledge to plan a heat resilient city?

Fabio Duarte, principal investigator at MIT Senseable City Lab, Ulla Mörtberg, docent at KTH, Elina Merdymshaeva, research engineer at KTH, and Lukas Ljungqvist, urban strategist and City of Stockholm coordinator of Senseable Stockholm Lab discuss how new solutions can keep Stockholm a cool city to live in and enjoy.

Fabio Duarte, Principal investigator at MIT Senseable City Lab, Ulla Mörtberg, Docent at KTH.
Elina Merdymshaeva research engineer at KTH, Lukas Ljungqvist, Urban strategist and City of Stockholm coordinator of Senseable Stockholm Lab.

Ungas möjligheter: Jobba med miljö, klimat och entreprenörskap

15.00–15.30
Hur kan jag som ung stockholmare jobba med miljö- och klimatomställningen? Ta del av utbildningsmöjligheter inom Stockholms stad, goda exempel från näringslivet, och lyssna på medlemmar från stadens nätverk Integrationspakten.

Maria Tesarz, biträdande verksamhetschef, Vuxenutbildningen i Stockholms stad,  Robin Rushdi Al-salehi, grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa, affärsutvecklare på Codesign och styrelseledamot på Young Sustainability professionals, Johanna Lindquist, director of business development Hyper Island, Najat Abbas, verksamhetschef The Good Talents och Pearl Mody, ungdom från The Good Talents Ung företagsamhet.

Maria Tesarz, biträdande verksamhetschef, Vuxenutbildningen i Stockholms stad,  Robin Rushdi Al-salehi, grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa, affärsutvecklare på Codesign och styrelseledamot på Young Sustainability professionals. Foto: Tobias Sterner (Robin Rushdi Al-salehi)
Johanna Lindquist, director of business development Hyper Island, Najat Abbas, verksamhetschef The Good Talents.

Hållbarhet, kreativitet och entreprenörskap

16.00–16.30
Ung Företagsamhet (UF) är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har UF utbildat gymnasieelever i entreprenörskap och sedan 2010 arbetar UF även i grundskolan. Lyssna på när gymnasieleverna presenterar sina hållbara affärsidéer.

Clara Schäfer vd Don’t toss it UF på Östra Reals gymnasium, William Linné vd Neptun Detergent AB och Hanna Dahl Clolien Inköps-, produktions- och marknadsföringschef Upaint UF på JENSEN Gymnasium Södra.

Clara Schäfer vd Don’t toss it UF på Östra Reals gymnasium, William Linné vd Neptun Detergent AB.
Hanna Dahl Clolien Inköps-, produktions- och marknadsföringschef Upaint UF på JENSEN Gymnasium Södra.

Naturen i mellanrummen: Hur vi skapar en grönare stad?

17.00–17.45
Det gröna i staden behövs av så många olika anledningar. Går det att skapa grönare städer som också är tätbebyggda? Och hur förvaltar vi den grönska vi har på hållbara sätt?

Medverkar gör Ania Öst, arkitekt Gaia Arkitektur, forskare KTH Arkitekturskolan, Niklas Karlsson, odlare och kock, Viveca Jansson, biolog Stockholm stads miljöförvaltning, Agneta Schill, arkitekt exploateringskontoret och Per Stjernberg, trädansvarig kyrkogårdsförvaltningen.

Ania Öst, arkitekt Gaia Arkitektur, forskare KTH Arkitekturskolan, Niklas Karlsson, odlare och kock.
Viveca Jansson, biolog Stockholm stads miljöförvaltning, Agneta Schill, arkitekt exploateringskontoret. Foto Johan Ponten(Viveca Jansson)
Per Stjernberg, trädansvarig kyrkogårdsförvaltningen.

 

Att leva hållbart: Möt Minimeringsmästarna

18.00–18.45
Här hör du personer som tänkt en hel på hur man kan leva mer hållbart. Lyssna och ta med dig tips om vad vi kan göra.

Medverkar gör Maria Douglas Mungenast och Simon Douglas, deltagare Minimeringsmästarna Stockholm, Sara Nilsson, kommunikatör miljöförvaltningen och Maria Azzopardi, Kemikaliecentrum, miljöförvaltningen.

Maria Douglas Mungenast och Simon Douglas, deltagare Minimeringsmästarna Stockholm, Sara Nilsson, kommunikatör miljöförvaltningen.
Maria Azzopardi, Kemikaliecentrum, miljöförvaltningen.

Gröna plattan

Stockholm är i juni värdstad för FN-konferensen som uppmärksammar att det är 50 år sedan som världssamfundet höll sin första miljökonferens, just i Stockholm.

I samband med det bjuder Stockholms stad på publika aktiviteter på Sergels torg: Gröna plattan.

Ta del av forskning, kunskap och praktiska tips om miljö och klimat på ett pedagogiskt och spännande sätt. Rulla en fröboll eller diskutera miljöfrågor med stadens hållbarhetsexperter.