Samtalsscenen lördag 4 juni - Gröna plattan

Datum:

Tid:

Plats: Sergels torg

Programledare Fritte Fritzon möter forskare, experter och intressanta personer som samtalar kring olika perspektiv av miljö och klimatfrågor. Vid scenen finns Greenroom där du kan träffa och prata med stadens representanter om hållbarhetsarbetet i Stockholms stad.

Utsläpp och klimatförändringar

11.00–11.45

Det här är ett samtal för dig som undrar över vad växthusgaser är, mekanismerna bakom klimatförändringarna och hur vi kan ställa om. Medverkar gör Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet och Cecilia Lundholm, professor i pedagogik med inriktning undervisning och lärande i samhällsvetenskapliga ämnen vid Stockholms universitet.

Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet, Cecilia Lundholm, professor i pedagogik med inriktning undervisning och lärande i samhällsvetenskapliga ämnen vid Stockholms universitet. Foto: Eva Dalin och Niklas Björling

Jakten på den perfekta måltiden

13.00–13.45

Hur ska vi odla och äta för att vi och planeten ska må bra och för att maten ska räcka till alla? Medverkar gör Line Gordon, professor Stockholm Resilience Centre, Paul Svensson, kock, Rebecka Milestad, docent KTH.

Line Gordon, professor Stockholm Resilience Centre, Paul Svensson, kock.
Rebecka Milestad, docent KTH.

In English: Carbon neutrality and climate adaptation

14.00–14.30

CNCA – Carbon Neutral Cities Alliance – is an international group of cities committed to achieving transformative climate action. Listen when Michael Shank, co-director of CNCA and Björn Hugosson, chief climate officer of the City of Stockholm, explain how cities can work together towards carbon neutrality.

Michael Shank, co-director of CNCA and Björn Hugosson, chief climate officer of the City of Stockholm. Photograph: Catrine Högberg(Björn Hugosson)

Så funkar stadens arbete med matsvinn och matåtervinning

15.00–15.30

Stockholms stad arbetar målmedvetet med att minska matsvinnet från sina olika verksamheter, som till exempel förskolor, skolor och äldreboenden. Det matsvinn som ändå uppstår tas om hand och används bland annat för att driva stadens bussar.

Medverkar gör Flor Luna, miljösamordnare Skärholmens stadsdelsförvaltning, Kristina Hedin, kundrådgivare Stockholm Vatten och Avfall och Thomas Åström, kock på förskolan Leendet Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

Flor Luna, miljösamordnare Skärholmens stadsdelsförvaltning, Kristina Hedin, kundrådgivare Stockholm Vatten och Avfall.
Thomas Åström, kock på förskolan Leendet Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

Energiagenter på besök

16.00–16.30

Vi får besök av tre energiagenter i femårsåldern. Energiagenterna är ett projekt från SISAB, som ansvarar för stadens skolfastigheter, som syftar till att lära förskolebarn att spara el och vatten.

Genom lek, experiment och nyfikenhet utforskar vi energifrågor och skapar nya hållbara beteenden. För vad händer egentligen när vi låter lampor stå på och vattenkranar rinna? Sedan 2014 har Energiagenterna, med karaktärerna Agent Ström och El´Boven i spetsen, inspirerat och utbildat barn och vuxna till ett mer miljösmart sätt att vara.

Att leva hållbart: Möt Minimeringsmästarna

17:00-17:45

Här hör du personer som tänkt en hel del på hur man kan leva mer hållbart. Lyssna och ta med dig tips om vad vi kan göra.

Magdalena Blomqvist, deltagare Minimeringsmästarna Stockholm, Marisol Taub, Zero Waste Stockholm och Jon Möller, projektledare kommunikation, miljöförvaltningen.

Magdalena Blomqvist, deltagare Minimeringsmästarna Stockholm, Marisol Taub, Zero Waste Stockholm. Foto: Jonas Bilberg(Marisol Taub)
Jon Möller, projektledare kommunikation, miljöförvaltningen. Foto: Johan Ponten

Gröna plattan

Stockholm är i juni värdstad för FN-konferensen som uppmärksammar att det är 50 år sedan som världssamfundet höll sin första miljökonferens, just i Stockholm.

I samband med det bjuder Stockholms stad på publika aktiviteter på Sergels torg: Gröna plattan.

Ta del av forskning, kunskap och praktiska tips om miljö och klimat på ett pedagogiskt och spännande sätt. Rulla en fröboll eller diskutera miljöfrågor med stadens hållbarhetsexperter.