Samtalsscenen söndag 5 juni - Gröna plattan

Datum:

Tid:

Plats: Sergels torg

Programledare Fritte Fritzon möter forskare, experter och intressanta personer som samtalar kring olika perspektiv av miljö och klimatfrågor. Vid scenen finns Greenroom där du kan träffa och prata med stadens representanter om hållbarhetsarbetet i Stockholms stad.

Vikten av vatten 

11:00 –11:30

Vattenkrisen är ett av de största hoten mot livet på jorden. Här uppe i norr kanske det inte märks så tydligt. Men vi behöver styra vatten mer hållbart för att tackla planetens största utmaningar. Vi behöver också förändra hur vatten förstås, värderas och hanteras. Hur ser tillgången och förbrukningen av vatten egentligen ut i Stockholm? Hör vilka innovativa lösningar kan vi ta del av på Stockholms nya festival H2O – Stockholm Water Week den 23 augusti till 1 september.   

Medverkar gör Peter Forssman, styrelseordförande Stockholm International Water Institute/Stockholm Water Foundation, Katarina Forslöw, miljöförvaltningen och Staffan Ingvarsson, VD Stockholm Business Region.

Peter Forssman, styrelseordförande Stockholm International Water Institute/Stockholm Water Foundation, Katarina Forslöw, miljöförvaltningen.
Staffan Ingvarsson, VD Stockholm Business Region.

Stockholm – en huvudrollsinnehavare i miljö- och klimathistorien

12.00–12.45

Stockholm har spelat en viktig roll i framväxten av den internationella miljöpolitiken. Inte bara genom den viktiga FN-konferensen om miljön 1972, den första i sitt slag. Utan också genom omfattande folkliga rörelser, innovativ forskning, kreativ och framsynt politik om nedrustning, utveckling, klimat och miljö. Medverkar gör Sverker Sörlin professor i miljöhistoria KTH och författare samt Cecilia Brinck Kommunfullmäktiges ordförande i Stockholms stad.

Sverker Sörlin professor i miljöhistoria KTH och författare samt Cecilia Brinck Kommunfullmäktiges ordförande i Stockholms stad. Foto: Karin Tengby(Sverker Sörlin)

 

English: Only one earth

13:00 –13:30

About World Environment Day, the United Nations Environment Programme, and the UN conference Stockholm+50.

With Inger Andersen, Under-Secretary-General of the United Nations and Executive Director of the United Nations Environment Programme, headquartered in Nairobi, Kenya.

Inger Andersen, Under-Secretary-General of the United Nations and Executive Director of the United Nations Environment Programme, headquartered in Nairobi, Kenya.

Naturens betydelse för människan

14.00–14.40

Naturen spelar en viktig roll för människan på många olika plan - hur förhåller vi oss till de förändringar som nu sker? Medverkar gör Andreas Holmberg Biskop i Svenska kyrkan Stockholms stift och Henrik Ekman vetenskapsjournalist.

Andreas Holmberg Biskop i Svenska kyrkan Stockholms stift och Henrik Ekman vetenskapsjournalist. Foto: Magnus Aronson(Andreas Holmberg)

English: Utopian Stories Sustainable transformation and the 2030 Agenda

15.00–15.45

How do we use creative storytelling as a tool for sustainable transformation? How do we include equality and womens rights? What changes are we prepared to make for a sustainable future?

Gertrud Åström, Ph.D HC, gender equality expert, member of the Stockholm 2030 agenda committee, Laura Pereira, DPhil (Oxon), Associate Professor, Global Change Institute, University of the Witwatersrand and Stockholm Resilience Centre, Stockholms university, Dr Michael Shank, co-director of CNCA – Carbon Neutral Cities Alliance, and Alasdair Skelton, professor in geochemistry och petrology at Stockholm university and Researcher’s Desk.

Gertrud Åström, Ph.D HC, gender equality expert, member of the Stockholm 2030 agenda committee, Laura Pereira, DPhil (Oxon), Associate Professor, Global Change Institute, University of the Witwatersrand.
Dr Michael Shank, co-director of CNCA – Carbon Neutral Cities Alliance, and Alasdair Skelton, professor in geochemistry och petrology at Stockholm university and Researcher’s Desk. Photograph: Eva Dahlin(Alasdair Skelton)

Gröna plattan

Stockholm är i juni värdstad för FN-konferensen som uppmärksammar att det är 50 år sedan som världssamfundet höll sin första miljökonferens, just i Stockholm.

I samband med det bjuder Stockholms stad på publika aktiviteter på Sergels torg: Gröna plattan.

Ta del av forskning, kunskap och praktiska tips om miljö och klimat på ett pedagogiskt och spännande sätt. Rulla en fröboll eller diskutera miljöfrågor med stadens hållbarhetsexperter.