Trädgården 4 juni - Gröna plattan

Datum:

Tid:

Plats: Sergels torg

I trädgården på Gröna plattan kan du lära dig mer om biologisk mångfald genom samtal och workshops. Här får du en naturupplevelse mitt i city och vi har trädgårdspyssel för barnen varje dag.

Låna hörlurar och lyssna på vatten, fågelkvitter eller kanske avsnittet om miljö- och klimat ur stadens podd Stockholm växer.

Den empatiska måltiden på 2000 m2

10.00–10.45

Om världens jordbruksresurser skulle delas lika, hur skulle maten odlas och hur skulle den lagas? Vi vänder upp och ner på vårt sätt att se på hur mat och dess produktion kan gå till. Studio 2000 är en restaurang som tar forskningen om planetens gränser till praktiska upptäckter inom odling och mat. Vi översätter komplexa siffror av jordbruksproduktionen och gör den tillgänglig för gästerna genom ett empatiskt kök som ger mer till jorden än den tar. Vi utgår ifrån hur 2000 m2 kan ge ett odlingssystem som minskar koldioxidavtrycket avsevärt. Det är inte ett perfekt system men det är en början till att förstå hur vi praktiskt minskar klimatpåverkan och får godare mat på köpet.

Med Paul Svensson, kock.

Kocken Paul Svensson.

Mat för världsmiljödagen med Paul Svensson

12.00–12.45

Kocken Paul Svensson har ett brinnande engagemang för mat, miljö och klimat. Paul överraskar med en win-win för smaklökarna och planeten.

Workshop: Odla färgväxter och växtfärga

14.30–15.00

Tips och råd från trädgårdsmästare om vilka färgväxter lämpar sig bäst att odla hemma i trädgården, på balkongen eller matrester som är bra att färga textilier med. Det finns flera spännande sätt att få växtfärger att fastna på garn och tyg; vissa tekniker är inte så tidskrävande och kan ta bara några minuter med hjälp av hammare. Andra färgningsmetoder kan ta veckor, som att växtfärga med hjälp av sol- eller kompostvärme. Vilka textila material är lämpligast att växtfärga? Och svaret på den eviga frågan: håller växtfärger?

Arrangör: Kaili Maide, trädgårdsmästare, Bergianska trädgården.

Trädgårdsmästare Kaili Maide.

För alla barn: Vattenmannen och Speed vattnar trädgården

15.30–16.00

Vad ska vi göra med all plast i haven? Vad händer med de sopor vi samlar in hemma, hur återvinns plasten? Den stora Skräpshowen tar på ett enkelt och musikaliskt sätt upp de stora frågorna om detta. Barnen får vara med och sjunga, dansa och diskutera. En show som inspirerar till miljötänk på ett lekfullt sätt!

Så spinner du vegetabiliskt garn

16.30–17.00

Om du är nyfiken på att odla spånadsväxter och själv spinna eget garn kan en spinnande trädgårdsmästare ge tips och råd i odlingsfrågor, både ute i trädgården eller i odling av rumsväxter som man kan spinna garn av. Vi pratar också om växtval och skörd av olika typer av växtfibrer. Det finns möjlighet att se hur man kan ta fram fibrer från växter och hur man spinner garn.

Arrangör: Kaili Maide, trädgårdsmästare, Bergianska trädgården.

Gröna plattan

Stockholm är i juni värdstad för FN-konferensen som uppmärksammar att det är 50 år sedan som världssamfundet höll sin första miljökonferens, just i Stockholm.

I samband med det bjuder Stockholms stad på publika aktiviteter på Sergels torg: Gröna plattan.

Ta del av forskning, kunskap och praktiska tips om miljö och klimat på ett pedagogiskt och spännande sätt. Rulla en fröboll eller diskutera miljöfrågor med stadens hållbarhetsexperter.